Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте потпредсједника Владе

>

Потпредсједник Пажин: Са жаљењем констатујем да експертски дијалог између Владе и СПЦ, и поред свих напора и спремности да прихватимо ставове противне стране, није дао очекивани резултат

Потпредсједник Пажин: Са жаљењем констатујем да експертски дијалог између Владе и СПЦ, и поред свих напора и спремности да прихватимо ставове противне стране, није дао очекивани резултат
Датум објаве: 22.07.2020 15:37 | Аутор: М.Л.

Испис Штампај страницу


„Као што је јавност већ упозната, и поред очекивања Владе заснованих на реалности и квалитету понуде, експертски дијалог између Владе и СПЦ није дао очекивани резултат, иако је Влада исказала и стрпљење и компетентност да износи сопствене аргументе, али и да искаже не само разумијевање него и спремност да прихвати ставове противне стране који воде споразуму , који воде превазилажењу разлика и подјела у друштвеном бићу Црне Горе, посебно међу грађанима православне вјероисповјести”, казао је потпредсједник Владе Зоран Пажин на данашњој пресс конференцији. 

 

Иако је СПЦ у ранијем периоду на разне верзије Нацрта закона изнијела преко 2000 примједби и коментара, заједничким трудом  и напорима, успјели смо да све спорне тачке сведемо на тек неколико питања. То је, прије свега, надлежност органа који би требао да провјерава правну ваљаност уписа својине над културним добрима сакралног карактера који представљају културну баштину Црне Горе. Потом, то је питање додатних гаранција за коришћење тих културних добара и то је питање регистрације СПЦ у Црној Гори, појаснио је Пажин. Он је додао да је, на његово изненађење, током дијалога СПЦ отворила још једно питање, а то је став да се не користи појам државна својина у члану 62, иако је државна својина и као појам и као правни институт дуго година у правном систему Црне Горе, од самог почетка њеног постојања. 

 

“Исказујући заиста искрену отвореност и жељу да до споразума дође, понудили смо измјене чланова 63 и 64, измјештајући надлежност Управе за некретнине за провјеру правне ваљаности уписа својине над културним добрима сакралног карактера које чине културну баштину Црне Горе у редовни судски поступак, што је од самог почетка захтијевала управо СПЦ. СПЦ раније није имала примједби нити на компетентност нити на надлежност Управе за некретнине, када се сама књижила као власник над културним добрима сакралног карактера која представљају културну баштину Црне Горе, иако ми изражавамо став да су многи од тих уписа били супротни позитивним законским прописима”, казао је потпредсједник Владе Зоран Пажин.

 

Он истакао и да је Влада понудила додатне гаранције у члану 64 за коришћење културних добара и у ситуацији када суд у редовном судском поступку донесе правоснажну одлуку да је то државна својина, али да су, нажалост, сви ти приједлози одбијени, као што је и у ранијем периоду одбијен и приједлог да се закључи  темељни споразум са СПЦ што је, да се подсјетимо, тражила сама СПЦ одмах по доношењу закона.

 

Појаснио је да је за потписивање темељног уговора једини предуслов био регистрација СПЦ у Црној Гори, јер Влада није закључила ниједан такав споразум  са нерегистрованом вјерском заједницом, а то није учинила ниједна европска влада нити је, како је казао, њему познато да је то урадила иједна влада у свијету, а да би цијенио да, ако је неко упознат са таквим примјером, да га са истим упозна. 

 

Пажин је такође подсјетио, да је СПЦ одбила и приједлог да заједнички формулишу норме којима се испуњавају препоруке Венецијанске комисије. Тада је то црква одбила, постављајући као ултиматум Влади претходно доношење закона о реституцији црквене имовине, што је Влада одбила неприхватајући ултиматуме, и то неће чинити ни убудуће.

 

“Коначно, СПЦ је одбила и приједлоге премијера да се застане са примјеном Закона док се правна ваљаност појединих рјешења и уставност тих рјешења не провјери пред Уставним судом Црне Горе, а потом и пред Европским судом за људска права, као највишом правном инстанцом са највећим правним ауторитетом у Европи када је у питању поштовање међународних правних стандарда, познатог нама који смо имали прилику да радимо пред тим судом као  савјест Европе. Нажалост, и то је одбијено”, саопштио је Пажин.

 

Остаје нада да ће у неком наредном периоду СПЦ у Црној Гори преиспитати своје правне и политичке аргументе и своје мјесто у демократском друштву. Влада Црне Горе остаје отворен и поуздан партнер свим вјерским заједницима када је у питању унапређење односа између државе и вјерских заједница на бази узајамног разумијевања, уважавања и поштовања, закључио је Пажин.СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ

 

ФОТО И ВИДЕО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмПyЗаwВ


ВИДЕО: хттпс://yоуту.бе/Y3КО6ОамИ2М