Manja slova Veća slova RSS

Pitajte potpredsjednika Vlade

>

Potpredsjednik Pažin: Cijenimo podršku Amerike za privrženost Crne Gore zapadnim demokratskim vrijednostima građanskog društva

Potpredsjednik Pažin: Cijenimo podršku Amerike za privrženost Crne Gore zapadnim demokratskim vrijednostima građanskog društva
Datum objave: 05.03.2020 11:59 | Autor: KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

Ispis Štampaj stranicu


Veoma cijenimo razumijevanje i podršku Sjedinjenih Američkih Država za odlučnost Crne Gore da svoju budućnost gradi na zapadnim demokratskim vrijednostima i građanskom konceptu društva, rekao je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin prilikom susreta sa senatorom Ronom Džonsonom u Vašingtonu.

Potpredsjednik Pažin, koji ove sedmice boravi u radnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama, zahvalio je senatoru Džonsonu za veliku podršku koju SAD pružaju Crnoj Gori u snaženju vladavine prava i razvoju demokratskih institucija, kao garanta višeg kvaliteta života svih njenih građana.

„Crna Gora je odlučna da sva unutrašnja pitanja rješava kroz demokratski dijalog, čuvajući i snažeći svoje temeljne vrijednosti, kao države slobodnih i ravnopravnih građana različitih vjera i nacija,“ naglasio je potpredsjednik.

Potpredsjednik Pažin je podvukao da Crna Gora danas pokazuje da ima i snage i mudrosti da kroz dijalog ne samo prevaziđe aktuelna nerazumijevanja povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti, već i da okupi sve napredne društvene snage kako bi što prije sprovela potrebne reforme i zavrijedila mjesto u zajednici najrazvijenijih evropskih država.

Ocijenio je da Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji ispunjava najviše standarde ljudskih prava i sloboda i koji je daleko najliberalniji zakon u našem okruženju, garantuje jednaka prava svim vjerskim zajednicama, ali i obavezuje sve na jednako poštovanje pravnog poretka Crne Gore.

Ovaj Zakon, dodao je potpredsjednik, ugrožava samo one koji svoj interes vide u širenju etničkih i vjerskih tenzija i nestabilnosti na Balkanu.

„Aktuelni pokušaji da vjerska osjećanja dijela građana Crne Gore budu zloupotrijebljena za podrivanje temeljnih vrijednosti višenacionalne i viševjerske Crne Gore pokazuju da duhovi devedesetih još žive u glavama pojedinaca iz Crne Gore i okruženja, ” rekao je potpredsjednik.

Senator Džonson je naglasio da konstruktivnu i pozitivnu ulogu Crne Gore u njegovanju dobrih odnosa sa susjedima u regionu, naglašavajući da Crna Gora ima mnogo potencijala i da je presudan napredak ostvarila pristupanjem NATO-u.

„Ja sam veliki podržavalac Crne Gore i Crnogoraca. Svaka država se suočava sa određenim izazovima, ali u Crnoj Gori postoji zaista mnogo potencijala. Bio sam uključen u pristupanje Crne Gore NATO-u. To je očigledno ključna tačka napretka Crne Gore, koja je svakako bila na visini zadatka i sarađivala je sa nama“, rekao je senator.

Saopštio je da naročito cijeni činjenicu da su Crna Gora i Kosovo uspjeli da riješe svoj granični spor.

„To je dobar primjer i vjerujem da je to pomoglo sklapanju Prespanskog sporazuma, a nadam se da će pomoći i drugim državama u regiji da takođe razriješe svoje međusobne sporove,“ naglasio je senator Džonson.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE ZA POLITIČKI SISTEM, UNUTRAŠNJU I VANJSKU POLITIKU

VIDEO: https://flic.kr/s/aHsmLMeiKP