Manja slova Veća slova RSS

Pitajte potpredsjednika Vlade

>

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin za BBC: Zakon o slobodi vjeroispovijesti usvojen da svi imaju jednaka prava i da zakoni jednako važe za sve

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin za BBC: Zakon o slobodi vjeroispovijesti usvojen da svi imaju jednaka prava i da zakoni jednako važe za sve
Datum objave: 13.01.2020 09:04 | Autor: Kabinet potpredsjednika Vlade

Ispis Štampaj stranicu


„Vlada je spremna da, bez odlaganja, otpočne dijalog sa svim vjerskim zajednicama o primjeni ovog zakona. A sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom je spremna da razgovara i o uslovima pod kojima bi mogao biti zaključen temeljni ugovor, čim sama Mitropolija iskaže spremnost za ovom vrstom dijaloga", izjavio je za BBC na srpskom potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.

„Nijedna država u našem regionu, pa ni šire, nema zakon koji je duže i pažljivije pripreman i oko kojeg su vođene detaljnije i otvorenije konsultacije sa svim zainteresovanim subjektima u državi i izvan nje. Ovaj zakon je usvojen da bi svi u Crnoj Gori imali jednako pravo da, po svojoj savjesti, budu ili ne budu vjernici bilo koje vjeroispovijesti, i da bi zakoni jednako važili za sve", naglasio je potpredsjednik Pažin.

Potpredsjednik je podsjetio da su od 2015. godine organizovani brojni javni skupovi o Nacrtu zakona, da su sve vjerske zajednice i drugi zainteresovani subjekti komentarisali Nacrt zakona, kao i da su predstavnici Vlade više puta imali pojedinačne konsultacije sa svim vjerskim zajednicama.

„Prvobitni zakonski tekst je znatno izmijenjen, budući da je Vlada prihvatila sve predloge vjerskih zajednica koji su bili u skladu sa međunarodnim pravnim standardima i javnim interesom, a Vlada je zatražila mišljenje Venecijanske komisije i uvrstila u Predlog zakona sve preporuke ovog stručnog tijela Savjeta Evrope", izjavio je potpredsjednik.

Potpredsjednik Pažin je rekao da ne vjeruje da će predstojeći izbori u Crnoj Gori proteći u znaku besmislenih podela i rasprava o tome koje su vjere i nacije u Crnoj Gori starije i zaslužnije. „Crna Gora je imala i previše gorkih istorijskih iskustava, i sopstvenih i kod svojih susjeda, da bi dozvolila da ovakva retrogradna retorika danas bilo kome donese ozbiljniju političku korist.“

Potpredsjednik je zaključio da Vlada Crne Gore nema razloga da bježi od priče o rezultatima svog rada.

„Zahvaljujući ovakvoj državnoj politici, u Crnoj Gori su od obnove nezavisnosti udvostručene plate, utrostručeni prihodi od turizma, danas je Crna Gora punopravna članica NATO-a i jedna od najbrže rastućih ekonomija Evrope. Nemam nikakve sumnje da građani veoma dobro znaju u kakva bespuća i destrukciju vodi politika etničke i vjerske mržnje i sukoba. Zato sam uvjeren da će građani dati povjerenje onoj politici koja ne dijeli članove porodica, prijatelje i komšije po vjeri i naciji i koja je okrenuta budućnosti, napretku građanske države i višem kvalitetu života za sve".

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE