Manja slova Veća slova RSS

Pitajte potpredsjednika Vlade

>

Evropska komisija prepoznala doprinos Crne Gore jačanju regionalne pravosudne saradnje

Evropska komisija prepoznala doprinos Crne Gore jačanju regionalne pravosudne saradnje
Datum objave: 16.12.2019 13:04 | Autor: KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE ZA POLITIČKI SISTEM, UNUTRAŠNJU I VANJSKU POLITIKU

Ispis Štampaj stranicu


Vlada Crne Gore doprinosi razvoju regionalne i šire međunarodne pravosudne saradnje, kroz unapređenje bilateralnih ugovora o pravnoj pomoći, dalje usklađivanje nacionalnog zakonodavstva i jačanje institucija, naglasio je potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin otvarajući Regionalni forum o pravosudnoj saradnji danas u Budvi.

Potpredsjednik je podsjetio da je u ključnim dokumentima Evropske komisije, Godišnjem izvještaju o Crnoj Gori i Radnom dokumentu o poglavljima 23 i 24, Forum prepoznat kao doprinos jačanju regionalne pravosudne saradnje u krivičnim, građanskim i privrednim stvarima.

Ukazao je da u oblasti pravosudne saradnje Evropska komisija više ne prepoznaje nedostatke, dodajući da Crnoj Gori u ovoj oblasti predstoji završetak analize kadrovskih i finansijskih kapaciteta organa zaduženih za pravosudnu saradnju.

Naročitu zahvalnost za podršku razvoju regionalne pravosudne saradnje potpredsjednik Pažin je izrazio projektima EUROL II i IPA 2017 „Borba protiv teškog kriminala za Zapadnom Balkanu“ finansiranim od strane Evropske komisije, kao i Ambasadi SAD u Podgorici.

Ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke ocijenila je da okupljanja i konferencije poput današnjeg Regionalnog foruma služe kao platforme za jačanje neformalnih veza između predstavnika pravosudnih organa u različitim zemljama.

„To vam je potrebno da biste se borili protiv organizovanog kriminala i zbog toga pohvaljujemo Ministarstvo pravde Crne Gore za organizaciju ove konferencije koja je okupila vas, ne samo sa Balkana već iz cijele Evrope, koji se borite protiv transnacionalnih kriminalnih aktivnosti,“ naglasila je ambasadorka.

Treći po redu Regionalni forum o pravosudnoj saradnji, koji se danas i sjutra održava u Crnoj Gori, okupio je predstavnike ministarstava pravde, sudskih i tužilačkih organa zemalja Zapadnog Balkana, kao i eminentne međunarodne eksperte i predstavnike relevantnih međunarodnih institucija.

Regionalni forum, koji predstavlja centralni godišnji događaj u regionu Zapadnog Balkana na temu međunarodne pravosudne saradnje, organizuje Ministarstvo pravde Crne Gore, u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za razvoj prava – IDLO, a uz podršku IPA projekta „Borba protiv teškog kriminala na Zapadnom Balkanu“ i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE ZA POLITIČKI SISTEM, UNUTRAŠNJU I VANJSKU POLITIKU