Manja slova Veća slova RSS

Pitajte potpredsjednika Vlade

>

Potpredsjednik Pažin: Novim zakonima do efikasne borbe protiv prekograničnog kriminala. Zaštititi ljudsko dostojanstvo lica koja se u cjelini ili djelimično lišavaju poslovne sposobnosti

Potpredsjednik Pažin: Novim zakonima do efikasne borbe protiv prekograničnog kriminala. Zaštititi ljudsko dostojanstvo lica koja se u cjelini ili djelimično lišavaju poslovne sposobnosti
Datum objave: 12.11.2019 18:27 | Autor: KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE ZA POLITIČKI SISTEM, UNUTRAŠNJU I VANJSKU POLITIKU

Ispis Štampaj stranicu


Izmjene i dopune Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima donose značajne novine na planu jačanja mehanizama za borbu protiv transnacionalnog kriminala, saopštio je potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin danas u Skupštini.

Potpredsjednik je objasnio da se glavna novina predloženih izmjena Zakona odnosi na utvrđivanje nadležnost Vrhovnog državnog tužioca za formiranje zajedničkih istražnih timova, kao jednog od najefikasnijih instrumenata u borbi protiv prekograničnog kriminala.

Izmjenama i dopunama ovog zakona, naveo je, unapređuje se procedura izručenja, odnosno sprječava mogućnost zloupotrebe prava na međunarodnu zaštitu.

Govoreći o predloženim izmjenama i dopunama Zakona o vanparničnom postupku, potpredsjednik je rekao da nova zakonska rješenja obezbjeđuju dodatne garancije za zaštitu dostojanstva, prava i interesa lica prema kojima je pokrenut postupak za oduzimanje poslovne sposobnosti i lica kojima je poslovna sposobnost oduzeta.

Kao značajna novina, predviđena je obaveza suda da periodično preispituje odluke o oduzimanju poslovne sposobnosti i provjerava da li i dalje postoje razlozi za oduzimanje poslovne sposobnosti. Potpredjsednik Pažin je naglasio da su kvalitetu predloženih zakonskih rješenja značajno doprinijele sugestije NVO Udruženje mladih sa hendikepom, koje su uvažene i uvrštene u predlog zakona.

Predstavljajući Predlog zakona o legalizaciji javnih isprava u međunarodnom prometu, potpredsjednik je saopštio da se predloženim zakonom propisuje jednostavnija procedura ovjere javnih domaćih i stranih javnih isprava, dodajući da će novi zakonski tekst zamijeniti važeći zakon iz 1973. godine.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE ZA POLITIČKI SISTEM, UNUTRAŠNJU I VANJSKU POLITIKU

FOTO I VIDEO
https://flic.kr/s/aHsmJk7QWU