Manja slova Veća slova RSS

Pitajte potpredsjednika Vlade

>

Potpredsjednik Pažin: Prijateljstvo sa Izraelom utemeljeno u crnogorskoj tradiciji antifašizma i poštovanja različitosti

Potpredsjednik Pažin: Prijateljstvo sa Izraelom utemeljeno u crnogorskoj tradiciji antifašizma i poštovanja različitosti
Datum objave: 31.10.2019 12:16 | Autor: Kabinet potpredsjednika Vlade

Ispis Štampaj stranicu


Crna Gora, koja je snažno utemeljena na vrijednostima antifašizma i poštovanja bogatstva vjerske i etničke različitosti, ponosna je na tradicionalno prijateljstvo sa jevrejskim narodom i odličnu saradnju sa državom Izreal, saopštio je potredsjednik Vlade Zoran Pažin tokom sastanka sa ministrom za vjerske službe Izreala Jicakom Vakninom danas u Podgorici.

Potpredsjednik je ocijenio da bilo koja destruktivna ideja koja promoviše vjersku i nacionalnu netrpeljivost i mržnju ne može naći svoje uporište u Crnoj Gori.

Potpredsjednik Pažin je naročito zahvalio Jevrejskoj zajednici u Crnoj Gori na konstruktivnom doprinosu prilikom pripreme novih zakonskih rješenja o slobodi vjeroispovijesti, naglašavajući da tokom komunikacije na temu Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti sa Jevrejskom zajednicom nije bilo nijednog otvorenog pitanja.

Saopštio je da je Crna Gora počastvovana činjenicom da je izabrana da bude domaćin MAHAR konferencije, najvažnijeg foruma jevrejskih zajednica i organizacija Jugoistočne Evrope, koji će biti otvoren danas u Budvi.

Ministar Vaknin je izrazio zahvalnost crnogorskoj vladi i ukupnom crnogorskom društvu na iskrenom prijateljstvu prema jevrejskom narodu, kao i na podršci i zalaganju za zajedničke vrijednosti mira, tolerancije i saradnje među narodima i državama.

Izrealski ministar je odao priznanje Crnoj Gori na izgradnji društva utemeljenog na vjerskoj i nacionalnoj toleranciji i poštovanju, ocijenjujući da je Crna Gora po iskrenom poštovanju ovih vrijednosti danas primjer mnogim državama u Evropi.

Takođe, naglasio je spremnost Izreala da sa Crnom Gorom podijeli svoja napredna tehnološka znanja i ostvari intenzivniju ekonomsku saradnju, naročito u kontekstu primjene novih tehnologija i inovacija u različitim sektorima privrede. 

Sastanku su osim ministra Vaknina prisustvovali i predsjednik Jevrejske zajednice Crne Gore Đorđe Raičević, vrhovni rabin Crne Gore Ari Edelkop, rabini Simča i Goldberg, kao i predstavnik Evroazijskog jevrejskog kongresa Šaim Blečman.
  
KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE