Manja slova Veća slova RSS

Pitajte potpredsjednika Vlade

>

Potpredsjednik Pažin pozdravio napredak u smanjenju trajanja sudskih postupaka

Potpredsjednik Pažin pozdravio napredak u smanjenju trajanja sudskih postupaka
Datum objave: 29.10.2019 14:06 | Autor: Kabinet potpredsjednika Vlade CG

Ispis Štampaj stranicu


Uloga suda je da čitavo društvo snaži stabilnošću, rješavajući sporne i konfliktne situacije u društvu, rekao je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin na otvaranju Sudijskih dana 2019 danas u Budvi.

„Bez stabilnosti društva nema demokratije, a bez demokratije nema ukupnog prosperiteta crnogorskog društva, ekonomskog, moralnog, kulturnog,“ naveo je potpredsjednik.

Izrazio je zadovoljstvo napretkom koji je crnogorsko pravosuđe ostvarilo u skraćenju trajanja sudskih postupaka i poštovanju prava na suđenje u razumnom roku, što je, kako je ocijenio, rezultat odgovornog rada i napora prije svega sudija, ali i dobre organizacije sudske vlasti.

Potpredsjednik je ocijenio da, u narednom periodu, crnogorsko pravosuđe treba da se fokusira na izazove poput potrebe poštovanja i unaprjeđenja etičkog kodeksa i prihvatanja standarda evropskih sudova. „Etika je ishodište prava. Sudija mora biti etički utemeljen,“ naglasio je.

Drugi imperativ, naveo je potpredsjednik, jeste potreba da se na valjan način apsorbuju standardi evropskih sudova, prije svih Evropskog suda za ljudska prava i Evropskog suda pravde, u nacionalni pravni poredak.


KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

FOTO I VIDEO
: https://flic.kr/s/aHsmJ2aEiG