Manja slova Veća slova RSS

Pitajte potpredsjednika Vlade

>

Potpredsjednik Pažin: Zakonito postupanje policije je temelj pravne države

Potpredsjednik Pažin: Zakonito postupanje policije je temelj pravne države
Datum objave: 18.10.2019 10:23 | Autor: KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE ZA POLITIČKI SISTEM, UNUTRAŠNJU I VANJSKU POLITIKU

Ispis Štampaj stranicu


Crnogorske institucije moraju iskoristiti presude Evropskog suda da nastave da unapređuju nacionalne mehanizme zaštite ljudskih prava i snažno afirmišu nultu toleranciju prema svim slučajevima zloupotrebe službenih ovlašćenja u sprovođenju zakona, saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin danas u Budvi, na otvaranju međunarodne konferencije na temu sprječavanja zlostavljanja u policijskoj službi, koju organizuje Savjet Evrope, uz podršku Evropske unije. 

Potpredsjednik je naveo da je ovo naročito značajno za policijsku službu. On je saopštio da su olicijski službenici na prvoj liniji zaštite osnovnih prava građana u svakoj državi. Njihovo zakonito postupanje je, stoga, temelj pravne države. Zato policijska služba mora najodlučnije odstraniti iz svojih redova svakog nesavjesnog službenika koji zloupotrebom ovlašćenja nanosi ogromnu štetu povjerenju građana u zakonito i pravično postupanje policijske službe.

Naglasio je da u otkrivanju i procesuiranju slučajeva zloupotrebe policijskih ovlašćenja ne smije biti mjesta lažnoj solidarnosti među službenicima, jer se zloupotrebom službenih ovlašćenja ogromnoj većini savjesnih i odgovornih policijskih službenika, samoj policijskoj službi i čitavom društvu čini nemjerljiva šteta.

Potpredsjednik Pažin je saopštio da Crna Gora pridaje veliki značaj poštovanju Evropske konvencije što se ogleda i kroz stoprocentno izvršavanje svih presuda Evropskog suda. U tom kontekstu izrazio je posebno zadovoljstvo i zbog ocjene čelnika Savjeta Evrope da Crna Gora danas služi za primjer među članicama ove najstarije panevropske organizacije kada je riječ o izvršavanju presuda Evropskog suda. Dakle, sve presude koje su donošene u odnosu na Crnu Goru su ili već izvršene ili su u postupku izvršenja, naveo je potpredsjednik Pažin.

Ukazao je na niz značajnih aktivnosit koje su crnogorske državne institucije sprovele u pravcu sprečavanja zloupotreba službenih ovlašćenja u policijskoj službi i zatvorskom sistemu. Potpredsjednik je poručio da se Crna Gora ne zadovoljava postignutim i da crnogorske institucije ne smiju štedjeti truda da obezbijede što efikasniju zaštitu ljudskih prava i što odgovorniji i profesionalniji rad policijskih i zatvorskih službenika, izrazivši zahvalnost međunarodnim partnerima, prije svih Savjetu Evrope i Evropskoj uniji, kao i organizacijama civilnog društva, koji svojim analizama i preporukama pružaju veliku podršku crnogorskim državnim institucijama u ovom pogledu.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE ZA POLITIČKI SISTEM, UNUTRAŠNJU I VANJSKU POLITIKU

FOTO I VIDEO MATERIJAL: https://flic.kr/s/aHsmHLYjEZ