Manja slova Veća slova RSS

Pitajte potpredsjednika Vlade

>

Učesnicima iz više od 30 zemalja uručene diplome crnogorske Ljetnje škole za mlade diplomate

Učesnicima iz više od 30 zemalja uručene diplome crnogorske Ljetnje škole za mlade diplomate
Datum objave: 05.07.2019 21:26 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Crnogorska diplomatija je dala presudnu podršku odlučnosti građana Crne Gore da isprave tešku istorijsku nepravdu i obnove državnu nezavisnost 2006. godine, naglasio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin na ceremoniji uručenja diploma polaznicima 12. generacije Ljetnje škole za mlade diplomate „Gavro Vuković“ večeras u Podgorici.

Potpredsjednik je saopštio da multilateralizam, koji je glavna tema ovogodišnjeg programa Ljetnje škole, prirodan izbor i vanjskopolitički fokus savremene Crne Gore, kao zemlje koja baštini vrijednosti mira, solidarnosti i kulturne, etničke i vjerske tolerancije.

UNDP„Budući ciljevi Crne Gore tijesno su povezani sa multilateralizmom, imajući u vidu naše nastojanje da obezbijedimo viši kvalitet života naših građana, sprovodeći reforme koje će nas pripremiti da postanemo prva nareda članica Evropske unije,“ istakao je potpredsjednik Vlade Pažin. Dodao je da je integracija čitavog regiona Jugoistočne Evrope u Evropsku uniju jedini način za ostvarenje istorijske misije širenja mira i prosperiteta na čitavom evropskom kontinentu.

Članstvo u NATO, ocijenio je potpredsjendik, donijelo je našoj zemlji trajni mir i bezbjednost. „Pristupajući NATO-u, postali smo dio zajednice demokratskih država spremnih da obrane i zaštite jedni druge i naše zajedničke vrijednosti,“ rekao je Pažin.

Podsjetio je, takođe, na bolno istorijsko iskustvo Crne Gore koja je na Pariškoj mirovnoj konferenciji kojom je okončan Prvi svjetski rat izgubila državnu nezavisnost. „Crna Gora je osjetila šta znači biti bez diplomatskog glasa i mjesta za stolom tamo gdje se odlučuje sudbina države“, naglasio je, dodavši da je Crna Gora veoma dobro naučila ovu gorku istorijsku lekciju.

Potpredsjednik je ocijenio da je 2006. godine multilateralna diplomatija odigrala odlučujuću ulogu za našu zemlju. „Ovog puta je diplomatija dala presudnu podršku odlučnosti naših građana da isprave ovu tešku istorijsku nepravdu i obnove državnu nezavisnost Crne Gore. Od tada je diplomatija bila jedan od ključnih faktora svakog međunarodnog uspjeha obnovljene crnogorske države.“

UNDPPo riječima stalne predstavnice UNDP-a u Crnoj Gori Daniele Gašparikove multilateralna saradnja je sa pravom odabrana kao glavna tema ovogodišnje Ljetnje škole, budući da u vremenu brzih promjena i neizvijesnosti države ne mogu sebi priuštiti luksuz da djeluju zatvorene u sopstvenim nacionalnim granicama. „U tom kontekstu, ova Ljetnja škola je već prevazišla sve granice i postala prepoznatljiva širom svijeta,“ naglasila je stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori.

Program 12. Ljetnje škole za mlade diplomate „Gavro Vuković“ pohađalo je oko 50 mladih diplomata iz više od 30 zemalja. Glavna tema ovogodišnje Ljetnje škole, koju tradicionalno organizuje Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore, uz podršku Kancelarije UNDP-a u Podgorici, bila je značaj multilateralne diplomatije u očuvanju međunarodnog mira i bezbjednosti. Takođe, Ljetnja škola je bila prilika da se učesnici upoznaju sa crnogorskom istorijom, kulturom i potencijalama naše države, te da uspostave temelje buduće saradnje. Tokom prethodnih dvanaest godina, crnogorsku Ljetnju školu “Gavro Vuković” je pohađalo više od 550 mladih diplomata i budućih donosioca odluka iz više od 70 država, kojima su vještine i znanja iz ove oblasti prenosili najugledniji svjetski profesori i diplomate.Foto credits: UNDP

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA