Manja slova Veća slova RSS

Pitajte potpredsjednika Vlade

>

Crna Gora jača nacionalne kapacitete i aktivno doprinosi globalnoj borbi protiv ilegalnih migracija i terorizma

Crna Gora jača nacionalne kapacitete i aktivno doprinosi globalnoj borbi protiv ilegalnih migracija i terorizma
Datum objave: 24.06.2019 11:45 | Autor: KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE ZA POLITIČKI SISTEM, UNUTRAŠNJU I VANJSKU POLITIKU

Ispis Štampaj stranicu


Dobro poznavanje i dosljedno sprovođenje domaćih i međunarodnih pravnih normi od strane sudija i tužilaca ključna je linija odbrane od opasnosti ilegalnih migracija i terorizma, saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin na otvaranju međunarodne konferencije predsjednika vrhovnih sudova i generalnih tužilaca danas u Bečićima. 

„Kompetetno i efikasno sudstvo i tužilaštvo, uz adekvatan rad bezbjednosnih službi, neophodan je preduslov za izgradnju bezbjednog i pravednog društva kakvom težimo,“ ocijenio je potpredsjednik. 

Naglasio je da uspjeh borbe protiv ilegalnih migracija i terorizma zavisi kako od efikasnosti međusobne saradnje država i međunarodnih organizacija, tako i od unutrašnje sposobnosti i otpornosti svake države i svakog društva ponaosob. „U Crnoj Gori ozbiljno radimo na oba kolosjeka - aktivno učestvujemo u brojnim međunarodnim incijativama za borbu protiv terorizma i razvijamo bezbjednosne kapacitete naše države i društva,“ naglasio je potpredsjednik. 

Saopštio je da Crna Gora, u okviru svojih sposobnosti, veoma odgovorno i aktivno doprinosi međunarodnom frontu borbe protiv ilegalnih migracija i terorizma. „U ovoj oblasti ostvarujemo kontinuiranu operativnu saradnju putem INTERPOL-a i EUROPOL-a, kao i direktnu saradnju sa bezbjednosnim organima drugih država. Kroz međunarodnu razmjenu informacija, crnogorski bezbjednosni organi aktivno doprinose otkrivanju stranih terorističkih boraca, krijumčarskih mreža i drugih bezbjednosnih prijetnji povezanih sa ilegalnim migracijama.“ 

Podsjetio je takođe i na usvajanje modernih propisa kojima je Crna Gora ugradila u domaći pravni sistem najviše međunarodne standarde zaštite bezbjednosti i poštovanja ljudskih prava, kako sopstvenih građana, tako i stranaca. 

„Paralalno sa izgradnjom modernog regulatornog okvira, usaglašenog sa međunarodnim standardima, očekuje nas važan posao dodatnog snaženja institucija, odnosno dalje edukacije, opremanja i jačanja ukupnih sposobnosti naših institucija da se izbore sa ovim značajnim bezbjednosnim izazovom,” rekao je potpredsjednik. 

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE