Manja slova Veća slova RSS

Pitajte potpredsjednika Vlade

>

Američki volonteri pružaće podršku obrazovanju mladih u Crnoj Gori

Američki volonteri pružaće podršku obrazovanju mladih u Crnoj Gori
Datum objave: 06.05.2019 12:00 | Autor: KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE ZA POLITIČKI SISTEM, UNUTRAŠNJU I VANJSKU POLITIKU

Ispis Štampaj stranicu


Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin i direktorica američkog Peace Corps-a (Pis kor) Džodi Olsen potpisali su danas u Podgorici sporazum o saradnji, u okviru kojeg će američki volonteri pružati podršku obrazovanju mladih u Crnoj Gori.

Potpredsjednik Pažin je ocijenio da će angažman volontera Peace Corps-a u Crnoj Gori znatno unaprijediti kvalitet učenja engleskog jezika u crnogorskim osnovnim i srednjim školama, naročito u manje razvijenim sredinama na sjeveru države.

„Posebnu vrijednost ovog programa vidim u mogućnosti koja se pruža i onim građanima na sjeveru Crne Gore koji zbog svog ekonomskog ili socijalnog položaja ne bi bili u prilici da uče engleski jezik, da sada usavršavaju svoja znanja i podižu profesionalne kapacitete, kako bi bili u prilici da daju svoj doprinos razvoju svojih sredina, a time i ukupnom prosperitetu Crne Gore,“ izjavio je potpredsjednik.

Tokom sastanka sa direktoricom Olsen potpredsjednik je ocijenio da je pokretanje programa američkog Peace Corps-a u Crnoj Gori još jedna ubjedljiva potvrda partnerstva, podrške i prijateljstva američke Vlade i američkog naroda prema Crnoj Gori i njenim građanima. 

„Boravak američkih volontera u Crnoj Gori vidimo kao još jednu značajnu priliku da, kroz lične kontakte, crnogorski i američki građani obogaćuju svoja iskustva i znanja, stvarajući prijateljstva zasnovana na međusobnom razumijevanju i zajedničkim vrijednostima,“ saopštio je potpredsjednik Pažin.

“Današnje potpisivanje je svjedočanstvo bliskog partnerstva Sjedinjenih Država i Crne Gore. To je i potvrda naše posvećenosti zajedničkoj viziji svjetlije budućnosti Crne Gore i njenih susjeda na zapadnom Balkanu”, rekla je direktorka Olsen.

Sporazumom o saradnji između Vlade Crne Gore i američkog Peace Corps-a predviđen je dolazak grupe američkih volontera, radi podučavanja engleskog jezika u osnovnim i srednjim školama, uglavnom na sjeveru Crne Gore. Planirano je da prva grupa od dvanaest volontera dođe u Crnu Goru sljedeće godine, nakon čega će se broj volontera povećavati u skladu sa potrebama.

Peace Corps je agencija američke Vlade, osnovana 1961. od strane tadašnjeg predsjednika Džona F. Kenedija, sa ciljem promovisanja mira i prijateljstva u svijetu putem slanja američkih volontera koji doprinose ekonomskom i društvenom razvoju zemalja u kojima su angažovani.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE