Manja slova Veća slova RSS

Pitajte potpredsjednika Vlade

>

Potpredsjednik Pažin: Odgovornost je društva da stalno unapređuje pravosuđe po mjeri djece

Potpredsjednik Pažin: Odgovornost je društva da stalno unapređuje pravosuđe po mjeri djece
Datum objave: 24.04.2019 11:30 | Autor: Kabinet potpredsjednika Vlade

Ispis Štampaj stranicu


Sveobuhvatna reforma maloljetničkog pravosuđa koja je sprovedena u protekloj deceniji dala je rezultate po kojima je Crna Gora danas uzor drugima u okruženju, saopštio je potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin na predstavljanju regionalne inicijative „Jednak pristup pravdi za djecu u zemljama Zapadnog Balkana“ danas u Podgorici.

Potpredsjednik je naglasio da je zaštita prava i sloboda djece najpreča obaveza državnih institucija i pravosudnog sistema, uz ocjenu da će ova regionalna inicijativa predstavljati dragocjenu podršku u stvaranju uslova da crnogorsko pravosuđe uvjek vodi računa o najboljem interesu djece u svim postupcima koji ih se tiču.

„U protekloj deceniji, u saradnji sa svim relevantnim državnim institucijama, Ministarstvo pravde je sprovelo sveobuhvatnu reformu sistema maloljetničkog pravosuđa, koja je dala rezultate po kojima je Crna Gora danas uzor drugima u našem okruženju. Za podršku ovim naporima i za ozbiljne rezultate koji su ostvareni naročitu zahvalnost dugujemo našim partnerima iz UNICEF-a, kao i Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori,“ rekao je potpredsjenik Pažin.

Naglasio je da je reformom zakonodavstva humanizovan i unaprijeđen tretman djece koja učestvuju u krivičnim postupcima. „Uvedeno je pravilo obavezne specijalizacije profesionalaca koji postupaju sa djecom, pa je Ministarstvo pravde, u saradnji sa kancelarijom UNICEF-a i relevantnim institucijama, razvilo i akreditovalo specijalizovane programe obuke za sva stručna lica koja postupaju sa djecom.“

Zahvaljujući tome, dodao je, danas imamo sudije, tužioce, advokate i policajce koji su obučeni i akreditovani za rad sa djecom koja dođu u sukob sa zakonom, kao i djecom žrtvama i svjedocima krivičnih djela.

Podsjetio je i da je 2016. godine izmijenjen Porodični zakon, nakon što je njegova primjena pokazala određene manjkavosti u zaštiti najboljih interesa djece u sudskim postupcima. „Jedna od važnih novina u Porodičnom zakonu odnosi se na pružanje pomoći i podrške djetetu koje učestvuje u sudskim postupcima u porodičnopravnim stvarima, kroz angažovanje lica za podršku djetetu koje je dužno da sa djetetom izgradi odnos povjerenja, upozna ga sa njegovim pravima i pruži informacije o predmetu, toku i mogućem ishodu postupka.“

Potpredsjednik je naglasio da se, bez obzira na ozbiljan napredak koji je u protekloj deceniji ostvaren, crnogorsko društvo ne smije i neće zadovoljiti ostvarenim, dodajući da je odgovornost društva da stalno unapređuje pravosudni sistem po mjeri djece. „U Crnoj Gori i dalje imamo potrebu za dodatnim obukama stručnjaka za rad sa djecom u pravosuđu, kao i za obezbjeđenjem posebnih prostorija za djecu, u cilju izbjegavanja njihove dodatne traumatizacije u postupcima. Takođe, kroz dalji razvoj sistema besplatne pravne pomoći, želimo da pružimo dodatnu podršku onima koji su najugroženiji, kako bi svakom djetetu bio obezbijeđen jednak pristup pravdi. Najzad, želimo da unaprijedimo evidenciju podataka o djeci koja učestvuju u sudskim postupcima, kako bismo imali što pouzdaniju osnovu za planiranje, sprovođenje i unapređenje politika za zaštitu djece u pravosudnom sistemu.“

Ocijenio je da će upravo inicijativa čiji je početak najavljen danas biti novi značajan podsticaj daljim naporima ka stvaranju još čvršćih garancija jednakog pristupa pravdi za svu djecu u Crnoj Gori. 

Na predstavljanju regionalne inicijative, osim potpredsjednika Pažina, govorili su predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali i šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav.

Riječ je dvogodišnjoj inicijativi koja se realizuje u Crnoj Gori i Albaniji, uz tehničku podršku UNICEF-a i finansijsku pomoć Vlade Kraljevine Norveške, čiji je cilj stvaranje uslova za primjenu procedura u pravosuđu koje su prilagođene uzrastu djeteta, koje uzimaju u obzir mišljenje djeteta i vode računa o najboljem interesu djeteta u svim postupcima koji ga se tiču.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE