Manja slova Veća slova RSS

Pitajte potpredsjednika Vlade

>

Predstavljanje regionalne inicijative „Jednak pristup pravdi za djecu u zemljama Zapadnog Balkana“

Datum objave: 23.04.2019 13:18 | Autor: KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE ZA POLITIČKI SISTEM, UNUTRAŠNJU I VANJSKU POLITIKU

Ispis Štampaj stranicu


U srijedu, 24. aprila u 10.00 časova, u hotelu Centre Ville u Podgorici, potpredsjednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali i šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav najaviće početak nove dvogodišnje regionalne inicijative „Jednak pristup pravdi za djecu u zemljama Zapadnog Balkana“, koja se realizuje u Crnoj Gori i Albaniji, uz tehničku podršku UNICEF-a i finansijsku pomoć Vlade Kraljevine Norveške.

Cilj ove inicijative je stvaranje preduslova za primjenu pravosuđa po mjeri djeteta, koje podrazumijeva primjenu procedura koje su prilagođene uzrastu djeteta, koje uzimaju u obzir mišljenje djeteta i vode računa o najboljem interesu djeteta u svim postupcima koji ga se tiču.

U okviru ove inicijative, predviđena je, između ostalog, i obuka stručnjaka i uspostavljanje posebnih prostorija za rad sa djecom u crnogorskom pravosuđu u cilju izbjegavanja dodatne traumatizacije djece.

Takođe, radiće se na osnaživanju djece i porodica, posebno onih najugroženijih, da imaju jednak pristup i obraćaju se pravosudnim organima onda kada su im prava prekršena ili osporena, i podržaće se dalji razvoj sistema besplatne pravne pomoći kako bi se svakom djetetu obezbijedio jednak pristup pravdi.

Pružiće se i podrška za pouzdano i ažurno prikupljanje podataka o djeci koja učestvuju u svim sudskim postupcima. Ovi podaci su ključni kao osnova za planiranje, sprovođenje, nadzor i procjenu politika za zaštitu djece u pravosudnom sistemu.

Regionalna inicijativa „Jednak pristup pravdi za djecu u zemljama Zapadnog Balkana“ predstavlja nastavak intenzivnog reformskog procesa usmjerenog ka unapređenju prava djece u kontaktu sa zakonom, koji Ministarstvo pravde sprovodi uz podršku UNICEF-a i EU, u saradnji sa organima pravosuđa, Ministarstvom rada i socijalnog staranja, Ministarstvom unutrašnjih poslova i drugim partnerima već duže od jedne decenije.

Trideset godina nakon usvajanja Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta, izgradnja pravosuđa po mjeri djeteta i dalje je prioritet za zemlje širom svijeta, jer bez pristupa pravdi za svako dijete ova se Konvencija ne može ostvariti.

Uvodna obraćanja su otvorena za javnost, u periodu od 10.00 do 10.40 sati.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE