Manja slova Veća slova RSS

Pitajte potpredsjednika Vlade

>

Potpredsjednik Pažin: Poštovanje ljudskih prava uslov i pokretač ukupnog razvoja Crne Gore

Potpredsjednik Pažin: Poštovanje ljudskih prava uslov i pokretač ukupnog razvoja Crne Gore
Datum objave: 02.04.2019 15:14 | Autor: KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

Ispis Štampaj stranicu


SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GOREPoštovanje ljudskih prava i sloboda bilo je i ostalo osnovni uslov i pokretač demokratskog, društvenog i ekonomskog razvoja Crne Gore, saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin na sastanku sa generalnim sekretarom OEBS-a Tomasom Gremingerom danas u Podgorici.

Potpredsjednik je ukazao da će tokom 2019. godine Crna Gora ostati primarno fokusirana na ispunjavanje obaveza iz procesa pristupanja EU. „Naša ambicija je da se što prije otvori preostalo pregovaračko poglavlje koje se odnosi na konkurentnost, ali i da konačno dobijemo priliku da nastavimo proces privremenog zatvaranja pregovora u pojedinim poglavljima“, naglasio je.

Potpredsjednik Pažin je saopštio da Crnoj Gori predstoji usvajanje i sprovođenje ključnih reformskih zakona u oblasti medijskog, izbornog i antidiskriminacionog zakonodavstva. U tom kontekstu, izrazio je punu spremnost vladajuće većine da se kroz dijalog sa predstavnicima opozicije u demokratskim institucijama dođe do najboljih zakonskih rješenja i obezbijedi još snažnija zaštita prava i sloboda crnogorskih građana.

Generalni sekretar Greminger je rekao da OEBS u potpunosti podržava nastojanja da se politički dijalog o ključnim reformskim procesima odvija u Skupštini Crne Gore. Ocijenio je da je Crna Gora snažan i posvećen partner Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju i izrazio spremnost organizacije da nastavi da sarađuje sa crnogorskim institucijama u ključnim oblastima poput vladavine prava, medijske reforme, sajber bezbjednosti i refome izbornog zakonodavstva.

Govoreći o reformi izbornog zakonodavstva, potpredsjednik je naglasio da se Vlada snažno zalaže za prihvatanje svih preporuka Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), dodajući da su sve preporuke za koje je bila dovoljna prosta većina u Skupštini već prihvaćene. Saopštio je, takođe, da postoji puna spremnost parlamentarne većine da kroz otvoreni dijalog sa opozicijom budu prihvaćene i realizovane i preostale preporuke koje zahtjevaju kvalifikovanu većinu u Skupštini Crne Gore.

Potpredsjednik Pažin je ukazao da slobodni, nezavisni i pluralisticki mediji predstavljaju neophodan preduslov razvoja svakog demokratskog društva, kao i da države imaju primarnu odgovornost da obezbijede poštovanje i zaštitu slobode govora i slobode medija. Zahvalio je OEBS-u na ekspertskoj podršci tokom izrade medijskih zakona, ocjenjujući da je riječ o propisima koji su od izuzetnog značaja za dalji demokratski razvoj i ukupan napredak crnogorskog društva.

U tom kontekstu, izrazio je očekivanje da će svi politički akteri prepoznati svoju odgovornost i dati puni doprinos da ova i druga značajna zakonska rješenja, koja direktno utiču na ostvarivanje prava i sloboda crnogorskih građana, budu podrobno razmotrena i usvojena u Skupštini.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE