Manja slova Veća slova RSS

Pitajte potpredsjednika Vlade

>

Puna podrška Vlade Crne Gore za međunarodnu razmjenu podataka u cilju sprječavanja korupcije

Puna podrška Vlade Crne Gore za međunarodnu razmjenu podataka u cilju sprječavanja korupcije
Datum objave: 27.03.2019 11:13 | Autor: KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

Ispis Štampaj stranicu Video Video Download Download


Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
    
Vlada Crne Gore u potpunosti podržava zaključenje Međunarodnog sporazuma o razmjeni podataka u svrhe provjere izvještaja o imovini između zemalja Jugoistočne Evrope, što bi predstavljalo prvi primjer ovakve vrste razmjene podataka u cilju prevencije korupcije u Evropi, saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.

„Uvjereni smo da će tješnja regionalna saradnja koja će biti obezbijeđena ovim međunarodnim ugovorom doprinijeti našim naporima u izgradnji pravednog i bezbjednog društva u Crnoj Gori – društva koje jasno osuđuje, efikasno sprječava i odlučno kažnjava svaki oblik korupcije,“ rekao je potpredsjednik Pažin na otvaranju druge runde pregovora o zaključenju Sporazuma danas u Podgorici. 

Ocijenio je da je efikasna borba protiv korupcije nezaobilazna dužnost svake zemlje koja želi da obezbijedi jednaka prava i mogućnosti za sve svoje građane i pravni sistem koji podstiče stvaranje nove ekonomske vrijednosti.

„Raduje nas činjenica da je Regionalna antikorupcijska inicijatva iz Sarajeva, pod čijim okriljem je nastao ovaj nacrt ugovora, prihvatila ponudu Crne Gore da bude domaćin današnjeg skupa. To je bio naš izraz dvostrukog opredjeljenja: kako za borbu protiv korupcije na nacionalnom nivou, tako i za unaprjeđenje regionalne i uopšte međunarodne saradnje na ovom planu,“ naglasio je.

Potpredsjednik je ukazao na nesumnjivi značaj međunarodne saradnje u ovoj oblasti, dodajući da bi se zaključivanjem Sporazuma o razmjeni podataka u svrhu provjere izvještaja o imovini obezbjedila između zemalja Jugoistočne Evrope direktna razmjena podataka koji se odnose na prijavu imovine.

„Često o borbi protiv korupcije govorimo u kontekstu pregovaračnog procesa o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji. Ipak, borba protiv korupcije je najprije potreba i obaveza našeg društva, a tek onda i potvrda naše pripadnosti zajednici modernih evropskih demokratija,“ naveo je.

Ocijenio je opravdanim navode iz preambule Nacrta sporazuma da korupcija predstavlja problem i prijetnju za stabilnost demokratskih institucija, vrijednosti demokratije, pravdu, pravičnost i dobro upravljanje, kao i propisno i pravedno funkcionisanje ekonomija. „Zato, možemo reći da je odlučnost i intenzitet borbe protiv korupcije mjerilo naše spremnosti i sposobnosti da zaštitimo, sačuvamo i unaprijedimo najveće vrijednosti našeg društva,“ zaključio je Potpredsjednik.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE