Manja slova Veća slova RSS

Pitajte potpredsjednika Vlade

>

Uspješna zaštita prava i bezbjednosti građana najbolja preporuka za brži napredak Crne Gore ka članstvu u EU

Uspješna zaštita prava i bezbjednosti građana najbolja preporuka za brži napredak Crne Gore ka članstvu u EU
Datum objave: 22.02.2019 13:21 | Autor: Kabinet potpredsjednika Vlade

Ispis Štampaj stranicu Video Video Download Download


Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću


  

Crna Gora je postigla vidljiv napredak u ključnim oblastima vladavine prava na koje je Evropska komisija ukazala u posljednjem godišnjem izvještaju, rekao je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin tokom susreta sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom danas u Podgorici.
  
„Rezultati koje Crna Gora ostvaruje u dosljednom sprovođenju evropske politike, prvenstveno kroz zaštitu i promociji sloboda, prava i bezbjednosti naših građana, daju nam za pravo da očekujemo podršku evropskih partnera za brži napredak u procesu pridruživanja,“ saopštio je potpredsjednik Pažin.
  
Ocijenio je da su rezultat odlučne ofanzive državnih organa protiv organizovanog kriminala brojna hapšenja članova kriminalnih grupa, sprečavanje niza teških krivičnih djela i značajan napredak u ključnim istragama.
  
Komesar Han je izrazio očekivanje da će ove godine, u toku njegovog mandata, Evropska komisija moći da konstatuje da je Crna Gora ispunila privremena mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24, dajući jasne smjernice za konačno zatvaranje pregovora u ovim poglavljima.
  
Sastanku je prisustvovala i ministarka nauke Sanja Damjanović, koja je predstavila projekat osnivanja Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope.
  
Ministarka je izrazila zahvalnost Evropskoj komisiji na značajnoj finansijskoj podršci u razvoju ovog naučnog projekta, za koji je ocijenila da ima potencijal da preraste u jedan od vodećih projekata u okviru Evropske susjedske politike.
  
Osnivanje Instituta inicijativa je Crne Gore, čiji je cilj jačanje naučne i tehnološke saradnje, snaženje naučnih kapaciteta i sprječavanje odliva talenata iz regiona. Predviđeno je da u okviru Instituta bude uspostavljen centar za hadronsku terapiju putem kojeg će pacijentima iz regiona biti dosputna najsavremenija i najuspješnija svjetska metoda liječenja velikog broja kancera.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE