Manja slova Veća slova RSS

Pitajte potpredsjednika Vlade

>

Privođenje pravdi svih odgovornih za ratne zločine interes je čitavog regiona

Privođenje pravdi svih odgovornih za ratne zločine interes je čitavog regiona
Datum objave: 30.01.2019 11:25 | Autor: Kabinet potpredsjednika Vlade

Ispis Štampaj stranicu Video Video


Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću  
     
    
U interesu je svih zemalja regiona da Rezidualni mehanizam, kao institucija koja je preuzela zaduženja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, do kraja i u potpunosti obavi svoju misiju, saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin tokom sastanka sa glavnim tužiocem Rezidualnog mehanizma Seržom Bramercom.

Potpredsjednik Pažin je izrazio apsolutnu spremnost Crne Gore da kroz punu saradnju sa međunarodnim institucijama i državama regiona doprinese privođenju pravdi svih odgovornih za ratne zločine.

„Težina zločina počinjenih u bivšoj Jugoslaviji krajem dvadesetog vijeka i danas opterećuje suživot različitih etničkih i vjerskih zajednica na ovim prostorima. Ne smijemo dozvoliti da i nove generacije čiju budućnost vidimo u ujedinjenoj Evropi budu taoci ove teške stigme. Zato je odgovornost na svim državama regiona i međunarodnim institucijama poput Rezidualnog mehanizma da krivica za ratne bude do kraja istražena, individualizovana i da počinioci budu privedeni pravdi,“ rekao je potpredsjednik.

U tom smislu, pozdravio je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Rezidualnog mehanizma i Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore i izrazio uvjerenje da će pristup podacima koji su u posjedu Rezidualnog mehanizma doprinijeti rješavanju slučajeva ratnih zločina počinjenih na prostoru bivše Jugoslavije.

Bramerc je izrazio zadovoljstvo kvalitetom saradnje Rezidualnog mehanizma sa Crnom Gorom, ocjenjujući da međunarodna zajednica veoma cijeni otvorenost i konstrukivnu ulogu Crne Gore u pravcu punog rasvjetljavanja ratnih zločina i snaženja mira i bezbjednosti u regionu.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE