Manja slova Veća slova RSS

Pitajte potpredsjednika Vlade

>

Predstavljena Monografija „Sekretarijat za zakonodavstvo 1968-2018“: svjedočanstvo istrajnosti CG u izgradnji pravnog sistema po mjeri univerzalnih ljudskih vrijednosti

Predstavljena Monografija „Sekretarijat za zakonodavstvo 1968-2018“: svjedočanstvo istrajnosti CG u izgradnji pravnog sistema po mjeri univerzalnih ljudskih vrijednosti
Datum objave: 18.12.2018 18:35 | Autor: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu Video Video Download Download


Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Prva publikacija kojom su obrađeni rad, institucionalni razvoj i uloga današnjeg Sekretarijata za zakonodavstvo u stvaranju prava i unapređenju pravnog sistema Crne Gore predstavljena je danas u Podgorici u prisustvu najviših predstavnika sve tri grane vlasti i uglednih pravnika.

Monografija „Sekretarijat za zakonodavstvo 1968-2018“, autorki Dušanke Jauković, sekretarke za zakonodavstvo i Slavice Bajić, pomoćnice sekretarke, objavljena je na crnogorskom i engleskom jeziku, prikazuje razvoj organâ koji se bave pitanjima zakonodavstva, praćenja i unapređivanja pravnog sistema Crne Gore od 1946. do 2006. godine kao i ulogu Sekretrarijata za zakonodavstvo u stvaranju i unapređenju pravnog sistema nezavisne i suverene države Crne Gore od 2006. godine do danas.

Sekretarka Sekertarijata i koautorka monografije Dušanka Jauković rekla je na promociji da se vodila idejom da u pravu dâ jasnu normu koja je uvijek na strani pravde i pravičnosti, kako bi od nepravde imali sa čim braniti pravdu.

„Danas, u godini obilježavanja 130 godina Opšteg imovinskog zakonika za Knjaževinu Crnu Goru, a istovremeno i 50 godina postojanja Sekretarijata za zakonodavstvo, monografja ima za cilj da bude podstrek da se nastavi putem onih koji su ovaj organ stvarali i razvijali i da svojim iskustvom, znanjem i zalaganjem učinimo korak dalje. Istovremeno želimo da kroz afirmaciju normativno-pravnih poslova, kao nezaobilazne karike u izgradnji pravnog sistema, podstaknemo buduće generacije pravnika da svoje profesionalno opredjeljenje usmjere ka vršenju ovih poslova” – rekla je sekretarka Jauković.

Koautorka Monografije Slavica Bajić rekla je na promociji je da djelo koje je danas predstavljeno javnosti smatra svjedočanstvom o višedecenijskom procesu unapređenja crnogorskog zakonodavstva, koje danas usklađuje korake sa zakonodavstvima evropskih zemalja.

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin je ocijenio je na promociji da Monografija predstavlja daleko više od istorijskog pregleda institucionalnog razvoja i uloge Skretarijata u stvaranju prava i unapređenju pravnog sistema Crne Gore.

„Ona je zapravo svojevrsno svjedočanstvo istrajnosti crnogorske države u nastojanju da izgradi pravni sistem po mjeri univerzalnih ljudskih vrijednosti, koji je istovremeno čvrsto utemeljen u autentičnim moralnim kvalitetima crnogorskog društva ” – rekao je potpredsjednik Vlade za unutrašnju i vanjsku politiku i politički sistem i ministar pravde Zoran Pažin.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Monografija čuva od zaborava dinamiku društvenih promjena

Profesorica Ustavnog prava Marijana Pajvančić rekla je na promociji da u brojnoj pravničkoj literaturi, generalno posmatrano, izostaje interesovanje za cjelovito naučno izučavanje pravila na osnovu kojih se oblikuju pravni propisi.

„Poslovi koje ovo telo obavlja su osetljivi i delikatni jer kreiraju pravni ambijent u okviru koga funkcioniše jedna zajednica i definiše slobode pojedinaca koji tu zajednicu čine“ – rekla je profesorica Pajvančić dodajući da se od onih koji rade na tim poslovima zahtijeva sagledavanje i razumijevanje društvenog konteksta i iziskuje specifična stručna znanja. Dodala je da se ovom monografijom ne čuva od zaborava samo razvoj Sekreterijata za zakonodavstvo već i dinamika društvenih promjena, društvenog razvitka i društvenih prilika u kojim je on kao takav djelovao pod različitim nazivima koji su odražavali te promjene.

Vlada da nastavi podršku i pomoć Sekretarijatu

Dušanka Jauković je izrazila posebnu zahvalnost Vladi Crne Gore i premijeru Dušku Markoviću, koji je, kako je rekla, od samog početka rada na ovoj monografiji, pokazao izuzetno razumijevanje i pružio punu podršku, što je bilo od presudnog značaja za njeno objavljivanje.

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde je ukazao na potrebu dalje podrške Vlade Sekretarijatu rekavši da se od pravnih eksperata Sekretarijata za zakonodavstvo danas ne očekuje samo uvođenje novih međunarodnih pravnih normi u nacionalni pravni sistem već da „kroz 'spoznaju razuma i smisla' tih normi u naš pravni poredak dosljedno prenesu esenciju opštih civilizacijskih vrijednosti koje se iza njih kriju, na način koji je primjeren našoj pravnoj tradiciji i duhu i slovu našeg pravnog sistema“.

„Ova značajna društvena uloga obavezuje Vladu Crne Gore da pruži svu potrebnu podršku i pomoć u radu i razvoju Sekretarijata u cilju stvaranja odgovarajućih uslova za vršenje sve zahtjevnijih i sve složenijih pravnih poslova iz njegove nadležnosti“ – rekao je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.

On je ocijenio da je danas predstavljena monografija svojevrsno svjedočanstvo istrajnosti crnogorske države u nastojanju da izgradi pravni sistem po mjeri univerzalnih ljudskih vrijednosti, koji je istovremeno čvrsto utemeljen u autentičnim moralnim kvalitetima crnogorskog društva. Autorkama je poručio:

„Neka vam inspiracija i usmjerenje u ovom časnom poslu bude svijest da gradeći pravni poredak savremene Crne Gore zapravo ispunjavate zavjet državničke vizije Petra I, otjelotvorene u Zakoniku obščem crnogorskom i brdskom, i da time dopisujete nove stranice u knjizi čija je prva poglavlja zlatnim slovima ispisao Valtazar Bogišić svojim monumentalnim pravnim djelom, Opštim imovinskim zakonikom za Knjaževinu Crnu Goru“ – zaključio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.

Promociji monografije i svečanom obilježavanju 50 godina rada Sekreterijata za zakonodavstvo, prisustvovali su predsjednici Skupštine i Vlade Ivan Brajović i Duško Marković, predsjednik Ustavnog suda Dragoljub Drašković, predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Dragan Vukčević, guverner Centralne banke Radoje Žugić, generalna sekretarka Vlade Nataša Pešić, ministri Aleksandar Bogdanović, Nikola Janović i Mehmed Zenka i zamjenik Zaštitinika ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću