Manja slova Veća slova RSS

Pitajte potpredsjednika Vlade

>

Potpredsjednik Pažin: Zakoni i institucije unaprijeđeni, potrebna istrajna i temeljita borba protiv diskriminacije i nasilja

Potpredsjednik Pažin: Zakoni i institucije unaprijeđeni, potrebna istrajna i temeljita borba protiv diskriminacije i nasilja
Datum objave: 10.12.2018 12:53 | Autor: KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE ZA POLITIČKI SISTEM, UNUTRAŠNJU I VANJSKU POLITIKU

Ispis Štampaj stranicu Video Video Download Download


SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE


Crna Gora je u prethodnom periodu učinila značajne napore da unaprijedi i zakondavni i institucionalni okvir kada su u pitanju ljudska prava i slobode, izjavio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin, dodajući da u narednom periodu predstoje izazovi u implementaciji donešenih propisa. 

U obraćanju na otvaranju konferencije kojom je danas u Podgorici obilježen Međunarodni dan ljudskih prava, potpredsjednik Pažin je naglasio značaj prihvatanja različitosti i suzbijanja svakog vida diskriminacije u crnogorskom društvu.

„Taj izrazito negativni fenomen diskriminacije je potrebno suzbijati, jer on razara same temelje građanskoga društva. Po prirodi stvari, uvjek su pogođeni oni koji su najosjetljiviji u društvu, ranjive grupe u društvu. Zato se protiv diskriminacije treba istrajno i temeljito boriti,“ saopštio je.

Potpredsjednik je naveo da druga vrsta izazova proizilazi iz narastajućeg nasilja u društvu, od verbalnog nasilja do fizičkog nasilja. „Sa tim negativnim fenomenom takođe se, kao društvo koje je građanski opredijeljeno, moramo boriti. Od nasilja prema ženama, nasilja u porodici uopšte, prema djeci, uključujući i seksualno nasilje, pa sve do jednog izuzetno opasnog i štetnog nasilja, prema pripadnicima novinarske profesije i imovini medija“.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ukazao je da, kao građansko društvo, Crna Gora treba da gradi poseban senzibilitet prema onima koji su najizloženiji nasilju, odbacivanju i diskriminaciju, kao što su lica sa invaliditetom, pripadnici LGBTI populacije i pripadnici manjina, bez obzira na lično svojstvo koje određuje njihovo manjinsko opredjeljenje.

„Uvjeren sam da smo svi snažno posvećeni ovim plemenitim ciljevima, kao što sam uvjeren da ćemo svakog desetog decembra biti u prilici da konstatujemo progres ostvaren u ovoj oblasti, jer je to ono što je mjerilo našeg građanskog identiteta,“ zaključio je potpredsjednik.

Konferencija na temu „Zaštita ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori“ u okviru obilježavanja Dana ljudskih prava, ima za cilj sagledavanje stepena poštovanja i zaštite ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori, uz osvrt na oblasti koje su prepoznate kao izazovi i koje zahtijevaju intenzivnije napore svih aktera u društvu radi dostizanja najviših standarda.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE ZA POLITIČKI SISTEM, UNUTRAŠNJU I VANJSKU POLITIKU

 
 

Fotografije i video snimci u visokoj rezoluciji - FTP server