Manja slova Veća slova RSS

Pitajte potpredsjednika Vlade

>

Rezultati Tužilaštva dobri, građani i Vlada imaju velika očekivanja

Rezultati Tužilaštva dobri, građani i Vlada imaju velika očekivanja
Datum objave: 01.11.2018 12:15 | Autor: KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

Ispis Štampaj stranicu Video Video Download Download


Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošćuPotpredsjednik Vlade Zoran Pažin čestitao je crnogorskim državnim tužiocima na presudnom doprinosu zapaženim rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije u Crnoj Gori u protekloj godini, naglašavajući da Vlada i čitavo društvo od državnih tužilaca očekuju najveći stepen odgovornosti, znanja i profesionalizma u radu. 

U obraćanju na današnjoj svečanosti u Budvi povodom Dana tužilaca Crne Gore, potpredsjednik Pažin je ukazao da crnogorsko društvo nesumnjivo visoko cijeni značaj, sposobnost i doprinos tužilačke organizacije ostvarenju pravde i bezbjednosti, budući da je Crna Gora u svom Ustavu tužilačkoj organizaciji garantovala ne samo autonomnost u profesionalnom odlučivanju, već i apsolutnu nezavisnost od izvršne vlasti.

Potpredsjednik je saopštio da zbog ovakve sistemske pozicije tužilačke organizacije, kojoj je Ustav povjerio najviši stepen samostalnosti i nezavisnosti u radu, Vlada i čitavo društvo imaju velika očekivanja od državnih tužilaca. 

„Razlog za ovakva očekivanja je jednostavan, jer od vašeg samostalnog prosuđivanja i odlučivanja prilikom istraživanja, kvalifikovanja i dokazivanja krivičnih djela u velikoj mjeri zavisi pravda u Crnoj Gori,“ naglasio je.

Potpredsjednik je izrazio uvjerenje da u crnogorskom Tužilaštvu ima dovoljno liderske mudrosti, pregalaštva i profesionalizma koji će opravdati ova velika očekivanja i nade koje u tužilačku organizaciju polaže ukupno crnogorsko društvo. 

„Štaviše, mnogi od prisutnih u ovoj sali to su već mnogo puta dokazali“ saopštio je Potpredsjednik.

Podsjetio je da je, samo u toku ove godine, Tužilaštvo pokrenulo istrage protiv više od 100 lica za krivična djela organizovanog kriminala i visoke korupcije, ocjenjujući da to dovoljno govori o doprinosu tužilaca i tužilačke organizacije u izgradnji pravednog i bezbjednog društva, kao preduslova ukupnog napretka Crne Gore.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Ukazao je, takođe, na druge značajne uspjehe u borbi sa kriminalom koji su ove godine ostvareni kroz dobru saradnju Tužilaštva sa drugim drzavnim organima.

Uz kvalitetnu saradnju sa Upravom policije, oduzeta je imovina stečena kriminalom u vrijednosti od oko 30 miliona eura, zaplijenjene su nelegalne cigarete vrijedne preko 10 miliona eura, dok je na našim granicama spriječeno unošenje u Crnu Goru više tona narkotika.

Potpredsjednik je ocijenio da su ovako ubjedljivim rezultatima državni organi poslali jasnu poruku da se kriminal u Crnoj Gori ne isplati. 

Zaključio je, međutim, da se nadležni državni organi ne smiju zadovoljiti postignutim, dok god postoje oni građani, novinari, privrednici čija su prava povrijeđena i koji sa pravom očekuju od države da im zaštiti dostojanstvo i obezbijedi pravdu. Naročito, ako se na pravdu čeka dugo vremena.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE