Manja slova Veća slova RSS

Pitajte potpredsjednika Vlade

>

Koizvjestioci PSSE: Evidentni mnogi pozitivni rezultati Crne Gore u vladavini prava

Koizvjestioci PSSE: Evidentni mnogi pozitivni rezultati Crne Gore u vladavini prava
Datum objave: 03.10.2017 11:45 | Autor: KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

Ispis Štampaj stranicu Video Video


Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
      
Potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin sastao se danas sa koizvjestiocima Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope za Crnu Goru (PSSE) Ionutom–Marianom Stroeom i Andreom Rigonijem, u okviru njihove zvanične posjete crnogorskim institucijama, političkim subjektima i organizacijama civilnog sektora.

Podsjećajući na postignute uspjehe Crne Gore u proteklom desetogodišnjem periodu, od članstva naše države u Savjetu Evrope, potpredsjednik Pažin je istakao da Crna Gora dosljedno ispunjava obaveze iz članstva, strogo vodeći računa o obavezama koje su posebno prepoznate preporukama iz rezolucija PSSE. Na interesovanje sagovornika, potpredsjednik Pažin je upoznao o trenutnom stanju reformskih aktivnosti u oblasti pravosuđa, borbi protiv korupcije, slobodi medija i politici jačanja civilnog sektora.

Koizvjestilac Stroe saopštio je da su u oblasti vladavine prava evidentni mnogi pozitivni rezultati i da je prilično optimističan u anticipiranju gledišta PSSE na Crnu Goru u periodu koji slijedi. Koizvjestilac Rigoni je naglasio da cijeni stabilnost Crne Gore koja se promoviše i u regionu. Rigoni je saopštio da je svjestan koji su napori uloženi da bi se postigli dosadašnji uspjesi Crne Gore na spoljnopolitičkom planu, a da državi i narodu Crne Gore treba odati priznanje za ostvareno članstvo u NATO savezu.

Posebno interesovanje sagovornika tokom sastanka bilo je usmjereno na upoznavanje sa stavom Vlade o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori. Potpredsjednik Pažin je izrazio nadu da će opozicija shvatiti važnost svoje pozicije u društvu i djelovanja u političkom životu Crne Gore. Pažin je saopštio da je Vlada u potpunosti spremna za razgovor sa opozicionim predstavnicima u okviru institucija Crne Gore, a posebno u dijelu potrebe pune implementacije preporuka iz Izvještaja OEBS/ODIHR o posljednjim parlamentarnim izborima. Zajednički je konstatovana potreba ostvarivanja dijaloga između vlasti i opozicije i izraženo nerazumijevanje za djelovanje pojedinih opozicionih partija na bazi ultimatuma.

Sagovornici su ocijenili veoma važnim potrebe intenzivnog i proaktivnog pristupa obije strane u kontekstu ukidanja procesa post-monitoringa Savjeta Evrope za Crnu Goru, imajući u vidu ostvarene rezultate u proteklom periodu.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE