Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте потпредсједника Владе

>

Потпредсједник Пажин: Свака пресуда Европског суда путоказ држави

Потпредсједник Пажин: Свака пресуда Европског суда путоказ држави
Датум објаве: 02.10.2017 13:36 | Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Испис Штампај страницу Видео Видео Доwнлоад Доwнлоад


Служба за односе с јавношћу Владе Црне ГореСлужба за односе с јавношћу Владе Црне Горе
    
  
  

Потпредсједник Владе за политички систем, унутрашњу и вањску политику и министар правде Зоран Пажин говорио је данас на округлом столу на тему “Хармонизација судске праксе и усаглашавање са судском праксом Европског суда за људска права у Стразбуру”.

Обраћајући се присутнима на тему важности поштовања Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода, потпредсједник Пажин је истако да је Конвенција до сада најефективнији и најефикаснији правни механизам за заштиту људских права и слобода. У том контексту, потпредсједник је нагласио да се Европска конвенција не може читати без доброг познавања судске праксе.

Потпредсједник је саопштио да пресуде Европског суда за људска права нијесу никада на штету државе, већ да је свака пресуда путоказ држави како може и мора да уподоби свој правни поредак и унаприједи га у ускладу са праксом Европског суда.

Говорећи о владавини права, као метаправној идеји о ваљаном правном поретку, потпредсједник је нагласио да владавина права подразумијева да се право смјести у одговарајући друштвени контекст и да се то уради на одговарајући начин.

Округлом столу присуствовали су предсједници свих судова у Црној Гори, судсије Врховног суда Црне Горе, Заступница Црне Горе пред Европским судом за људска права, представници Европског суда за људска права, Делегације Европске уније у Црној Гори и Савјета Европе. Присутнима су се обратиле и предсједница Врховног суда Црне Горе Весна Меденица и шефица Програмске канцеларије Савјета Европе у Подгорици Анђела Лонго.


КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ