Manja slova Veća slova RSS

Pitajte potpredsjednika Vlade

>

Pažin – Pacoli: Prepoznat prostor za dalje unaprjeđenje odnosa između Crne Gore i Kosova

Pažin – Pacoli: Prepoznat prostor za dalje unaprjeđenje odnosa između Crne Gore i Kosova
Datum objave: 26.09.2017 12:23 | Autor: KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

Ispis Štampaj stranicu Video Video


Potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin sastao se danas sa prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Kosova Behđetom Pacolijem.

Čestitajući sagovorniku izbor i formiranje nove Vlade Kosova, potpredsjednik Pažin je naglasio da cijeni što je za jednu od prvih spoljnopolitičkih aktivnosti kosovske Vlade određena posjeta prvog potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Kosova Behđeta Pacolija Crnoj Gori. Potpredsjednik je saopštio da u Crnoj Gori Kosovo ima iskrenog prijatelja i snažnog partnera za dalji razvoj bilateralnih odnosa, u cilju stabilnog i održivog razvoja čitavog regiona.

Potpredsjednik Pažin je izrazio nadu da će institucije Kosova uskoro naći model za završetak procesa ratifikacije Sporazuma o državnoj granici između Crne Gore i Kosova, kao i da Crna Gora očekuje zvaničan stav Vlade Kosova po ovom pitanju. U tom kontekstu, saopštio je da razumijevanje i strpljivost jesu pristup koji Crna Gora zastupa u odnosu na vođenje regionalne politike. Potpredsjenik Pažin je kazao da je čin potpisivanja Sporazuma, 2015. godine u Beču, bio potvrda veoma dobrih odnosa koje u kontinuitetu gradimo i njegujemo, te da treba očekivati takav intezitet relacija i u periodu koji slijedi. Pažin je informisao da Crna Gora s pažnjom prati i podržava dijalog između Beograda i Prištine, kao i napore koje obije strane ulažu u tom pravcu, tim više što ova pitanja imaju svoj odraz i na ukupni regionalni kontekst, stabilnost i napredak regiona.

Potpredsjednik Vlade Kosova i ministar vanjskih poslova Pacoli naglasio je da su dobrosusjedski odnosi jedan od prioriteta i nove kosovske Vlade. U tom kontekstu predstavio je i ciljeve vanjske politike svoje države, apostrofirajući važnost razvoja političkih, ekonomskih i ukupnih odnosa sa Crnom Gorom. Uputivši poziv potpredsjedniku Pažinu da posjeti Kosovo, Pacoli je istakao da veoma cijeni šta je Crna Gora uradila za narod Kosova, saopštavajući i osjećaje ličnog prijateljskog odnosa prema našoj državi.

Zajednički je prepoznat prostor za unaprjeđenje saradnje u većem broju oblasti od značaja za građane dvije države, među kojima i afirmisanje položaja crnogorske manjine na Kosovu. Sagovornici su se saglasili da u narednom periodu u odnosima dvije države više pažnje treba posvetiti ekonomskim temama, za šta postoji značajan potencijal.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE